sosy 30.05.2023

Sos boloński bez mięsa mielonego

1 godz. 0 min.
4 porcje
Sos bolognese bez mięsa mielonego
Helga1, stock.adobe.com
0

Sos boloński to klasyczny włoski sos, zwykle podawany z makaronem lub używany do lasagne. Tradycyjnie jest w nim mięso mielone, ale czasami pod niektórymi potrawami chcesz się bez niego obejść. Mówię Ci, jak najlepiej to zrobić!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotuj soczewicę wcześniej zgodnie z instrukcją.

Drobno posiekaj cebulę, marchewkę i seler.

Smaż je razem na złoty kolor.

Dodaj pomidora i soczewicę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

Dodaj pomidory do własnego soku, trochę wody i przypraw.

Dusić Bolognese pod przykryciem przez około 20 minut.

Gotuj sos bez przykrycia, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy