sałatki 22.01.2022

Sałatka warstwowa z kurczakiem, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

25 min
6 porcji
Sałatka warstwowa z kurczakiem, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
Marina, stock.adobe.com
0

To danie nie tylko zaskoczy pysznym smakiem, ale także zachwyci apetycznym wyglądem. Podobnie jak większość sałatek francuskich, należy je przygotować z wyprzedzeniem, aby wszystkie składniki miały czas na nasiąkanie, a smak stał się bardziej harmonijny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój filet z kurczaka, ogórki, pieczarki i obraną cebulę.

Suszone śliwki opłucz wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Pokrój śliwki na małe kawałki.

Twardy ser i obrane jajka zetrzyj na drobnej tarce.

Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i smaż do miękkości.

Ułóż filety z kurczaka, posyp solą, mielonym pieprzem i posmaruj majonezem.

Dalej są smażone pieczarki z cebulą i suszonymi śliwkami. Ponownie pieprz, sól i posmaruj majonezem.

Ułóż jajka, ogórki i twardy ser. Po każdej warstwie nie zapomnij dodać soli, mielonego pieprzu i majonezu.

Posyp grubo orzechami włoskimi. Przed podaniem naczynie należy odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy