pierwsze dania 22.01.2022

marynata z sokiem pomidorowym i solanką ogórkową

1 godz. 5 min.
6 porcji
Marynata z sokiem pomidorowym i solanką ogórkową
Swetlana Wall, stock.adobe.com
0

Marynata jest zwykle gotowana z piklami i solanką. Ale jeśli dodasz trochę soku pomidorowego, smak okaże się ciekawszy i bardziej zróżnicowany. Oczywiście musisz działać ostrożnie, w przeciwnym razie danie stanie się zbyt kwaśne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz jęczmień, wlej do rondla z bulionem i gotuj przez 40 minut.

Pokrój ogórki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj sok pomidorowy, przyprawy i kilka łyżek gorącego bulionu z patelni. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Wlej ziemniaki, ogórki i smażenie na patelnię z jęczmieniem jęczmiennym. Gotuj przez 10 minut.

Wlej solankę ogórkową, sól i po 5 minutach wyłącz ogrzewanie. Zaparz marynatę pod pokrywką przez 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy