dania główne 27.01.2022

delikatne kotlety wieprzowe w piekarniku

45 min
4 porcje
Delikatne kotlety wieprzowe w piekarniku
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Ten przepis zaskoczy nawet tych, którzy próbowali wielu różnych kotletów. Dzięki kwaśnej śmietanie, która jest dodawana do ciasta, są niezwykle miękkie i przewiewne. Ogólnie rzecz biorąc, przepis jest dość prosty i poradzi sobie z nim absolutnie każdy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w torebkę lub folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.

Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą i mielonym pieprzem.

Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.

Dodaj sól, mielony pieprz, śmietanę i lekko ubij widelcem.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Roztop masło na patelni i smaż kotlety przez 2 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami, świeżymi warzywami i ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy