pieczenie 22.01.2022

bułeczki twarogowe z rodzynkami i żurawiną

2 godz. 35 min.
10 porcji
Bułeczki twarogowe z rodzynkami i żurawiną
manyakotic, stock.adobe.com
0

Wyobraź sobie przepyszne bułeczki twarogowe z rodzynkami i kwaśną żurawiną. Piękne żółte ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Podawaj wypieki z herbatą ziołową, kakao, mlekiem, aromatyczną kawą lub galaretką owocową.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rodzynki, zalej wrzątkiem i przykryj przez 15 minut.

Odcedź, połóż rodzynki na ręczniku papierowym i osusz.

Żurawinę opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.

Ubij jajko kurze z cukrem i solą na puszystą pianę.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, twaróg, ubite jajko i wanilinę.

Zagnieść miękkie ciasto. Dodaj rodzynki, żurawinę i ponownie wymieszaj.

Przykryj ciasto ręcznikiem i odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na 10 identycznych kawałków, uformować w okrągłe kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw bułki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.

Posmaruj wierzch żółtkiem i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmij gotowe wypieki z piekarnika, skrop wodą i przykryj ręcznikiem przez 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy