dżem ze śliwki wiśniowej

1 godz. 10 min.
4 porcje
Dżem ze śliwki wiśniowej
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Dżem ze śliwki wiśniowej w naszym domu rozlewa się nawet szybciej niż ze zwykłej śliwki. Okazuje się, że nie jest tak słodki, z subtelną kwaskowatością charakterystyczną dla tego konkretnego owocu. Jednocześnie gęstość jest zachowana dzięki wysokiej zawartości pektyny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki wiśniowej, przykryj cukrem i gotuj przez 40 minut, aż będą miękkie na małym ogniu.

Przetrzyj dżem przez sito, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy