kalarepa kapusta na zimę

30 min
8 porcji
Kapusta kalarepa na zimę
Banu, stock.adobe.com
0

To warzywo jest często pozbawione uwagi, niemniej jednak można z niego przygotować wiele pysznych potraw. Polecam zacząć od tego prostego przepisu. Chrupiąca kalarepa to świetna alternatywa dla pikli i cukinii.

Składniki

dla kapusty:
do marynaty:
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • ziele angielskie - 2 groszek
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 60 g
  • sól - 40 g
  • woda - 1,7 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Kapustę kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Zagotuj wodę, dodaj sól, kapustę i gotuj przez 2 minuty.

Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Umieść przyprawy i kalarepę w słoikach.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, kwas cytrynowy i gotuj przez 1 minutę.

Wlej wrzącą marynatę do kapusty w słoikach i sterylizuj przez 10 minut.

Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy