ajvar po serbsku z bakłażanem na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ajvar po serbsku z bakłażanem na zimę
0

Serbski ajvar to odmiana kawioru warzywnego, którą tak wielu lubi od dzieciństwa. Różni się nieco doborem składników i specyfiką przygotowania, ale nie martw się – omówię wszystko dalej w przepisie.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • bakłażany - 500 g
  • czosnek - 50 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawy i przyprawy - 1 art.
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz bakłażany i paprykę w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż się przypalą - około 30-40 minut.

Ajvar po serbsku z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zawiń warzywa w torebkę, pozostaw na pół godziny, a następnie obierz.

Ajvar po serbsku z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zmiel je blenderem czosnkowym.

Ajvar po serbsku z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj masło, cukier, sól i przyprawy i gotuj ajvar na małym ogniu do pożądanej gęstości. Wlej ocet i zwiń ajvar w sterylne słoiki.

Ajvar po serbsku z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy