30

4

ZUPA Z MAŁŻAMI I MARCHEWKĄ

Składniki:

  • 1/2 kg małży w muszlach (świeżych lub mrożonych)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g grubej marchewki
  • 1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w drobną kosteczkę
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • cukier
  • 50 ml śmietany kremowej UHT 30%
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • łyżka pietruszki
  • łyżka koperku

Przygotowanie:

Małże umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Włożyć do garnka wraz z winem, przykryć i dusić przez 3 - 4 minuty na dużym ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić. Odłożyć 1/4 ładnych małży w całości (wraz z muszlami) a resztę wyjąć z muszli (muszle wyrzucić). Zachować wywar.Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki. Włożyć do garnka z grubym dnem razem z cebulką, 1/4 szklanki bulionu, masłem, solą oraz cukrem. Wymieszać i zagotować, przykryć i dusić na średnio małym ogniu przez 8 minut, aż płyn odparuje, od czasu do czasu mieszając. Marchewki powinny być błyszczące i miękkie.Wywar z małży wlać do garnka z marchewką (bez zanieczyszczeń z samego dna). Dodać pozostały bulion i śmietankę kremową. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać z małżami (zarówno obranymi jak i w muszelkach) oraz z ziołami.

cofnij

Copyright © 2010 Akademia Kulinarna - Gotuj z Nami

projekt i wykonanie: VST Agencja Reklamowa Bydgoszcz