Uwielbiam ciasta biszkoptowe. Wydaje mi się, że ich odmiany są po prostu nieskończone. Za każdym razem gotuję według nowego przepisu, eksperymentuję i znajduję dla siebie coś nowego. Ostatnim odkryciem był biszkopt z kakao i kremem maślanym. Prawdziwe jedzenie!
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 100 g
- kakao - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- śmietana (o zawartości tłuszczu 35 %) – 500 ml
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Delikatnie oddziel białka od żółtek.
Ubij białka solą, aż utworzą się ostre szczyty.
Ubij żółtka z cukrem na biało.
Wlej masę żółtkową do miski z ubitymi białkami i wymieszaj.
Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao.
Wlej suchy przedmiot do miski i delikatnie mieszaj, aż będzie gładki.
Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Sprawdź gotowość, przebijając ciasto drewnianym szpikulcem.
Schłodzoną śmietanę wymieszać z cukrem i ubić mikserem, aż uzyska gęstą śmietanę.
Schłodzić biszkopt w temperaturze pokojowej, wyjąć z formy i pokroić na dwa identyczne ciasta.
Połóż pierwsze ciasto na talerzu i posmaruj kremem.
Połóż drugie ciasto na wierzchu, obficie posmaruj wierzch i boki kremem.
Posyp gotowe ciasto proszkiem kakaowym i wyślij do lodówki na 2 godziny do namoczenia.