
Coś pomiędzy przystawką, kanapką i daniem głównym, jajko Benedykt z łososiem i awokado jest idealne na śniadanie. Minimum składników, ale maksimum przyjemności smakowej.
Składniki
- chleb - 200 g
- łosoś - 50 g
- awokado - 1 pół
- jaja kurze - 2 kawałki
- żółtka - 1 rzecz
- masło - 80 g
- sok z cytryny - 1 art. l
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb na porcje i usmaż na patelni na maśle.
Pokrój awokado i rybę w paski.
Zacznijmy od sosu holenderskiego. Umieść patelnię lub żelazną miskę w łaźni wodnej, rozpuść masło. Żółtko zaczynamy ubijać trzepaczką, dodaj olej cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie. Dodaj sok z cytryny, sól i przyprawy do smaku, ubij jeszcze minutę i odłóż na bok.
Zagotuj wodę, zrób lejek i wbij tam jajka. Gotujemy przez kilka minut i wyjmujemy. Jajka powinny być płynne w środku.
Formujemy danie. Połóż chleb na talerzu, połóż rybę, awokado i jajka na wierzchu. Sól i pieprz. Na koniec polej sosem i podawaj.