
Nie jest tajemnicą, że najsmaczniejsze galaretki gotuje się z domowego kurczaka. Aby przekąska była przezroczysta, moczyć mięso przez kilka godzin, dokładnie spłukać i usunąć pianę podczas gotowania. Przestrzegaj tych zasad, a twoje galaretowate mięso będzie idealne!
Składniki
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- pietruszka - 3 gałązki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- czosnek - 3 ząbki
- woda - 3 l
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, pokrój na duże kawałki, zalej zimną wodą i zagotuj.

Usuń pianę, dodaj groszek, liście laurowe i całe warzywa. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 godziny.

Wyłowić warzywa, wyrzucić cebulę i pokroić marchewkę. Wlej posiekany czosnek, sól i mielony pieprz do bulionu. Gotuj przez 30 minut i wyłącz.

Oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki i ułóż na talerzach. Dodaj marchewki i liście pietruszki.

Bulion przecedzić przez gazę i wlać do talerzy. Staram się wlać tyle, aby płyn pokrył mięso palcem.

Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin.
