
Zawsze czekam z niecierpliwością na jesień, ponieważ o tej porze roku rokitnik dojrzewa. Pachnąca i zdrowa jagoda to prawdziwy dar natury. Nie przegap okazji, aby spróbować cudownej galaretki z rokitnika. Przygotowanie jest bardzo proste!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Rokitnik, dokładnie spłucz i wlej do rondla.
Dodaj zimną wodę, cukier i zagotuj na małym ogniu.
Gotuj przez 10 minut, zdejmij z ognia i dokładnie zmiażdż masę tłuczkiem.
Odcedź powstały gęsty kompot przez sito, wlej do rondla i wróć do małego ognia.
Rozcieńczyć skrobię w szklance zimnej wody i wlać cienkim strumieniem do płynu z rokitnika. Robiąc to, ciągle mieszaj.
Podgrzewaj wszystko razem przez 2 minuty na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Lekko ostudź galaretkę, wlej do kubków i udekoruj według własnego uznania.