dania główne 22.01.2022

soczyste kotlety na śmietanie

35 min
4 porcje
Soczyste kotlety na śmietanie
0

Najbardziej soczyste kotlety uzyskuje się na kwaśnej śmietanie. Wystarczy kilka łyżek, a mięso mielone natychmiast zmienia swoją konsystencję, danie jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo gotuję kotlety na parze z wodą, ale nie jest to konieczne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój biały chleb w drobną kostkę i zalej ciepłym mlekiem.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz cebulę i posiekaj.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz mięso mielone, cebulę, śmietanę, jajko, sól i mielony pieprz.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj lekko wyciśnięty chleb i dobrze wszystko ugniataj.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Nabierz łyżką trochę mięsa mielonego, uformuj okrągły kotlet i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz z resztą mięsa mielonego.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Smaż kotlety przez 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Włóż gotowe kotlety do dużej patelni, dodaj wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Soczyste kotlety na śmietanie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy