dżem jagodowy z pektyną

25 min
14 porcji
Dżem z jagód z pektyną
zefirchik06, stock.adobe.com
0

Latem staram się kupować jagody dużo i często. Zdrowe jagody można jeść nie tylko świeże, ale także zbierać na zimę. Moja rodzina bardzo lubi dżem jagodowy. Gotuję go z pektyną, ponieważ zagęszczacz znacznie ułatwia proces.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, opłucz pod bieżącą wodą i umieść na patelni.

Dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Zetrzyj jagody tłuczkiem lub zmiel blenderem zanurzeniowym.

Wymieszaj połowę cukru z pektyną i wlej do rondla z jagodami. Mieszaj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj pozostały cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy