
Ten przedmiot jest jednym z pięciu najpopularniejszych. Prawie każdy dom ma słoik sałaty z bakłażana. A jeśli nie, to tylko dlatego, że została już zjedzona. Mówię szczegółowo, jak szybko i łatwo przygotować pikantne danie.
Składniki
- bakłażany - 3 kg
- pomidory - 500 g
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 300 g
- czosnek - 150 g
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- Olej roślinny - 180 ml
- ocet - 150 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i zalej osoloną wodą przez 15 minut.
Odłóż jeden strąk ostrej papryki na bok, resztę pokrój i obierz z nasion.
Zmiel pomidory, czosnek, obraną Bułgarię i całą ostrą paprykę w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z masłem, cukrem, solą i przyprawami.
Gotuj przez 5 minut, dodaj bakłażana i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i włóż do przygotowanych słoików.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy