sosy 30.05.2023

majonez nerkowca

40 min
4 porcje
Majonez z orzechów nerkowca
Hope, stock.adobe.com
0

Majonez nerkowca jest wegańską alternatywą dla klasycznego majonezu i może być stosowany w sałatkach, sosach i tak wszędzie. Jest zrobiony z miękkich orzechów nerkowca, a jak dokładnie to zrobić – czytaj dalej w przepisie. Powiem ci szczegółowo!

Składniki

  • nerkowce - 100 g
  • woda - 100 ml
  • cukier - 0.5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 2 szczypta
  • sok z cytryny - 3 art.
  • musztarda - 0.5 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej orzechy nerkowca wrzącą wodą i pozostaw na pół godziny.

Odcedź i wyślij orzechy do blendera.

Dodaj sok z cytryny, musztardę i przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj wodę do pożądanej konsystencji majonezu, kontynuując ubijanie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy