sosy 15.06.2023

SOS tahini

20 min
6 porcji
SOS tahini to prosty i pyszny przepis, jak gotować krok po kroku
Awamira, stock.adobe.com
0

Ostatnio często natknąłem się na przepisy, w których SOS tahini jest przygotowywany na bazie pasty sezamowej. To znacznie przyspiesza proces, ale źle wpływa na smak. Proponuję uzbroić się w cierpliwość i zacząć od nasion sezamu. Zaufaj mi, warto.

Składniki

  • Sezam - 200 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 120 ml
  • sok z cytryny - 50 ml
  • miód - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Ostudzić, włożyć do blendera i zmielić.

Dodaj olej, obrany czosnek, miód, sok z cytryny, wodę, mielony pieprz i sól. Włącz blender na 3-5 minut. Zorientuj się w wyglądzie: sos powinien stać się biały i gęsty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy