sosy 03.02.2022

Pesto ze szpinaku, parmezanu i orzechów nerkowca

10 min
6 porcji
Szpinak, parmezan i pesto z orzechów nerkowca
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Klasyczne pesto składa się z bazylii i orzeszków piniowych. A co, jeśli zastąpisz te składniki szpinakiem i orzechami nerkowca? Postanowiłem poeksperymentować i byłem zadowolony z wyników. SOS okazał się aromatyczny, lekko kwaśny, ale bardzo smaczny.

Składniki

  • szpinak - 200 g
  • parmezan - 80 g
  • nerkowce - pół szklanki
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • czosnek - 1 ząbek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Szpinak opłucz, Usuń twarde łodygi.

Zanurz szpinak na 30 sekund we wrzącej wodzie, a następnie spłucz lodowatą wodą i pozostaw do spuszczenia na sicie.

Posiekaj orzechy nerkowca w blenderze, zetrzyj ser na drobnej tarce.

Zmiel szpinak i ser w blenderze.

Dodaj orzechy nerkowca, olej, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Włącz blender na kolejne 40 do 60 sekund.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy